Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου 2010

ANIΣΤΟΡΙΤΗ ΕΝΤΟΛΗ «Ξέχασαν» τις ελληνικές σημαίες από την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου.

Ανιστόρητη εντολή δόθηκε από το Υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΦ, κατόπιν πολιτικών πιέσεων, για να μην εμφανιστούν ελληνικές σημαίες κατά μήκος της λεωφόρου Χατζηιωσήφ, της λεωφόρου, δηλαδή, από την οποία θα διέλθει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση για την 1η Οκτωβρίου.
Όταν πριν από μερικές ημέρες η «Σ» αποκάλυψε την εντολή που δόθηκε άνωθεν και ενόχλησε τους επιτελείς, ηλεκτρονικά σάιτ και κομματικά έντυπα που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση έσπευσαν να μας διαψεύσουν. Τώρα μιλούν από μόνα τους τα έργα και η λεωφόρος Χατζηιωσήφ μοιάζει με κομματικό ακτίβ του ΑΚΕΛ.
Προ ημερών θέσαμε τις πληροφορίες ενώπιον του Υπουργείου Άμυνας και μας είπαν ότι δεν θα αλλάξει τίποτε και τα πάντα θα γίνουν όπως τις περασμένες χρονιές. Χτες, οι πληροφορίες που είχαμε από επιτελείς επιβεβαιώθηκαν. Πάνω από την εξέδρα επισήμων και κατά μήκος της λεωφόρου έβαλαν μόνο κυπριακές σημαίες.


Η ενέργεια προσβάλλει και μειώνει από πολλές πλευρές τον κυπριακό Ελληνισμό και την Ελλάδα. Πρώτο, η κυπριακή ανεξαρτησία εκπήγασε μέσα από τον αγώνα της ΕΟΚΑ που, αν και είχε στόχο την Ένωση με την Ελλάδα, κατέληξε στη δημιουργία του κυπριακού κράτους. Στο νέο Σύνταγμα οριζόταν σαφώς ότι στις εθνικές επετείους οι δύο κοινότητες της Κύπρου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν και τις εθνικές τους σημαίες. Δηλαδή η Κυπριακή Δημοκρατία, που δέκτηκε το πλήγμα της τουρκικής εισβολής και διεσώθη από την ελληνική κυπριακή κοινότητα και τις θυσίες της Εθνοφρουράς και της ΕΛΔΥΚ, δεν θα έπρεπε να τιμά και να προβάλλει το εθνικό σύμβολο; Ποιοι θα πάνε στην παρέλαση; Δεν θα είναι οι Ελληνοκύπριοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού που προσδοκούν ν' απεξαρτηθεί η χώρα από τη λαίλαπα του Αττίλα και να λειτουργήσει ως μια ευνομούμενη πολιτεία;


Στην παρέλαση ποιοι συμμετέχουν; Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας που είναι κυρίως η Εθνική Φουρά, η ΕΛΔΥΚ και η Αστυνομία. Η Εθνική Φουρά έχει για τα πλείστα τάγματά της ως πολεμική σημαία τη γαλανόλευκη και η ΕΛΔΥΚ το ίδιο.


Ακόμη στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση θα είναι τιμώμενο πρόσωπο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, που θα ίσταται ένα βήμα πίσω από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Είθισται σε τέτοιες επισκέψεις να προβάλλεται και το εθνικό σύμβολο της χώρας που στηρίζει τον κυπριακό αγώνα και αποτελεί αντίπαλο δέος απέναντι στην τουρκική επιδρομικότητα. Δεν το σκέφτηκαν ούτε αυτό.


Την ίδια ώρα στην παρέλαση θα συμμετάσχει και η ΕΛΔΥΚ καθώς και καταδρομείς, που σίγουρα δεν αντιλαμβάνονται το ρόλο τους ως φιλοξενούμενοι γιατί ορκίζονται να δώσουν τη ζωή τους για την Κύπρο αν χρειαστεί.


Γιατί κυπροκεντρικός μόνο ο σημαιοστολισμός;


Πληροφορίες από το περιβάλλον που διέταξε τον κυπροκεντρικό σημαιοστολισμό αναφέρουν ότι κρίθηκε πως η τουρκοκυπριακή κοινότητα ενοχλείται από τη μεγάλη παρουσία ελληνικών σημαιών στους εορτασμούς. Καθοδηγήθηκε η προβολή της κυπριακής σημαίας, του κρατικού συμβόλου, μόνο για να δοθεί το μήνυμα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη να λειτουργήσει ως δικοινοτικό κράτος.


Στο ίδιο μοτίβο γίνονται και οι ενημερώσεις των ξένων και οι ομιλίες σε δεξαμενές σκέψης. Στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων εμφανώς θορυβημένα, διερωτώνται πώς η Κύπρος κερδίζει την πανελλήνια συμπάθεια με αυτές τις τακτικές. Λένε ακόμη ότι και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας ανέχεται τις προσβολές γιατί δεν έχει πρόταση στην παρούσα συγκυρία για το πώς γίνεται η σωστή διαχείριση του Κυπριακού.


Το τελετουργικό αναφέρει ότι η παρέλαση θα αρχίσει στις 10 και θα ολοκληρωθεί σε 45 λεπτά με μια ώρα. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια από συγκεκριμένο χώρο κοντά στην εξέδρα επισήμων. Η παρέλαση διοργανώθηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές για να προλάβουν οι επίσημοι να υποδεχτούν τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας.


Νέα οπλικά συστήματα δεν θα παρουσιαστούν στην παρέλαση παρά μόνο 20 οχήματα μεταφοράς, που αγοράστηκαν πρόσφατα από την ελλαδική ΕΛΒΟ.


Πάνω από την παρέλαση θα πετάξουν 7 αλιγάτορες, ρωσικά ελικόπτερα ΜΙ 35 και άλλα πτητικά μέσα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέλαση του τμήματος της ΕΛΔΥΚ με τις ειδικές στολές. Καλό πέρασμα αναμένεται να έχουν όλα τα πεζοπόρα τμήματα, ιδιαίτερα οι καταδρομείς Ελλαδίτες και Κύπριοι.
Ο Δήμαρχος Στροβόλου, Σάββας Ηλιοφώτου, που κομματικά προέρχεται από την ΕΔΕΚ, δήλωσε στη «Σ» ότι όπου ο Δήμος ανέλαβε να σημαιοστολίσει, έβαζε μια ελληνική και μια κυπριακή σημαία εναλλάξ. Στη λεωφόρο Χατζηιωσήφ, μας είπε ότι τη δικαιοδοσία την πήρε το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, και τα συνεργεία του Δήμου δεν εισήλθαν για να κάνουν σημαιοστολισμό. Άλλωστε, μας εξήγησε, το Δημαρχείο και οι περιβάλλοντες δρόμοι είναι σημαιοστολισμένοι με τη συνήθη πρακτική που αποδίδει το νόημα της εθνικής εορτής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: