Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Βουλγαρία: Ισορροπημενη και συνεχής ανάπτυξη

Μιας και αναλωθήκαμε λίγο με τις σατιρικές ιστορίες που δημοσίευσα, ας αλλάξουμε θέμα και ας δούμε αυτό που είχα γράψει πριν λίγο καιρό, ότι η Βουλγαρία θα είναι μιά αγνώριστη πραγματικά χώρα, μετά από μιά 5ετία. Ας δούμε μόνο τα νέα που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες:



Το Rockefeller Group, ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχήματα στον κόσμο, ανακοίνωσε την αγορά εμπορικού συγκροτήματος στην Φιλιππούπολη, έναντι €20 εκατ. Δεν είναι μεγάλη η συμφωνία, ωστόσο σηματοδοτεί τη δυναμική επιστροφή μεγάλων επενδυτικών ομίλων στην μετά την κρίση περίοδο στη Βουλγαρία.

Η Διεθνής Τράπεζα συμφώνησε να στηρίξει αποφασιστικά όλα τα μεγάλα έργα υποδομών που προωθεί η Βουλγαρία (αυτοκινητοδρόμους, οδικό δίκτυο, μετρό, λιμάνια κ.α.).

Η Βουλγαρία καταγράφει ετησιοποιημένη άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,1% κατά το 4 ο τρίμηνο του 2010.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας κ. Simeon Dyankov, ανακοίνωσε ότι η Βουλγαρία δεν θα χρειαστεί να διαθέσει ομόλογα και να δανειστεί από τις διεθνείς αγορές το 2011 διότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2010 είχε καλύτερα αποτελέσματα και έχει δημιουργηθεί πλεόνασμα. Η οικονομία έχει βοηθηθεί σημαντικά από την εκτίναξη των εξαγωγών κατά το 2010, κατά τον υπουργό, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί και το 2011, κατά το οποίο η Βουλγαρία αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%-4%. Το εξωτερικό χρέος είναι 14,3% του ΑΕΠ.

Το Ecofin επαίνεσε την Βουλγαρία για τα αποτελέσματα που είχε η πολιτική συγκράτησης του ελλείματος κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2010.

Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 5,2% τον Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009.

Μετά την εκκίνηση της παραγωγής αυτοκινήτων στην πόλη Lovech από την Great Wall Motors της Κίνας, Αγγλική εταιρεία ανακοίνωσε την δημιουργία παραγωγικής γραμμής ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Stara Zagora.

Στον τομέα των ακινήτων η Colliers επισήμανε ότι τον Ιανουάριο είχαμε διπλάσιες συναλλαγές στην Σόφια απότι τον Δεκέμβριο του 2010 και προέβλεψε σταδιακή άνοδο τιμών μέσα στο 2011.

Αυτά είναι μερικά νέα μόνο για μιά περίοδο 10 ημερών. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδήμων για να κατανοήσει ότι η χώρα αυτή βαδίζει με σημαντικά αναπτυξιακά βήματα και οδηγείται σε ένα καλύτερο μέλλον. Η πολιτική της επιλογή να κρατήσει το φορολογικό σύστημα του 10% στα κέρδη εταιρειών και φυσικών προσώπων χωρίς αλλαγές και με ένα ηλεκτρονικό και εξαιρετικά απλοποιημένο σύστημα την μετατρέπουν σταδιακά ως την πόρτα εισόδου εταιρειών από τρίτες χώρες και κύρια από την Κίνα προς την ΕΕ.

Boυλγαρία και Ελλάδα

Αυτό που αρχικά είχαν φοβηθεί στην Ελλάδα, ότι δηλαδή η Βουλγαρία θα απορροφήσει πολλές επιχειρήσεις λόγω των πλεονεκτικών της δεδομένων και ιδιαίτερα της χαμηλής φορολογίας, δεν συμβαίνει στην πράξη, παρά ελάχιστα. Αυτό που συμβαίνει είναι το ότι η Βουλγαρία αποτελεί στόχο εγκατάστασης για μεγάλες εταιρείες από Κίνα, Απω Ανατολή, Ρωσία και ΗΠΑ αλλά και Τουρκία που επιθυμούν μιά ευνοϊκότερη είσοδο στην αγορά της ΕΕ. Σε συζητήσεις που είχα με Κινεζικές εταιρείες που μεταφέρουν την υποδομή logistics των εταιρειών τους από την Γερμανία στην Βουλγαρία, κατανοώ ότι αυτό που τους δημιουργει ενδιαφέρον είναι το χαμηλότερο συγκριτικό κόστος υπηρεσιών και εργασίας αλλά και η εξαιρετικά χαμηλή φορολογία που δίνει σε αυτές τις εταιρείες την ευκαιρία να διαθέσουν το κέρδος από την διαφορά κόστους λειτουργίας σε πολιτική εμπορικής επέκτασης.

Οι επιχειρήσεις που εγκαταλείπουν πρακτικά την ελληνική επικράτεια, είναι εταιρείες που θα έφευγαν έτσι κι αλλιώς, αλλά πιέζονται περισσότερο λόγω της σημερινής κατάστασης ανασφάλειας που επικρατεί στην Ελλάδα, κυρίως με την αλλοπρόσαλλη τακτική που εφαρμόζεται στο φορολογικό περιβάλλον αλλά και στην τεράστια γραφειοκρατεία και έλλειψη συνέχειας από το κράτος. Η Ελλάδα διώχνει μόνη της τους επιχειρηματίες της, δεν τους «κλέβει» κάποια άλλη χώρα.

Αξονες επιτυχίας

Οι άξονες επιτυχίας της Βουλγαρίας για τα επόμενα χρόνια στηρίζονται σε μερικές σταθερές επιλογές πολιτικής, τις οποίες βλέπουμε συνεχώς να εφαρμόζονται. Αυτές είναι:

Η πολύ καλή δημοσιονομική εικόνα και η βελτίωση της λειτουργίας του κράτους.

Η προσέλκυση επενδύσεων, κυρίως στον παραγωγικό τεχνολογικό τομέα, βασικά από την Κίνα και σε μεγάλα μεγέθη.

Η απορρόφηση με γρήγορους ρυθμούς των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και η εντατικοποίηση των δημοσίων επενδύσεων (αυτοκινητόδρομοι, μετρό και άλλα έργα υποδομών).

Η βελτίωση της απονομής δικαιοσύνης.

Η δημιουργία αενάου ανάπτυξης και ευκαιριών για την χώρα, σε συνεχή ρυθμό.

Η αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, που είναι περίπου €5 δις, όσο το δυνατόν αμεσότερα, από τα πλεονάσματα της διαχείρισης της χώρας.

Στόχος της τρέχουσας κυβέρνησης, με έργα που βλέπουμε υπό την πολιτική ευθύνη του κ. Simeon Dyankov, είναι να μετατρέψει την Βουλγαρία σε ένα είδος Λουξεμβούργου ή μικρής Ελβετίας της Ευρώπης. Βέβαια αυτό σε αυτή την φαση δεν μπορεί να αγγίξει το μεγάλο όγκο του πληθυσμού και ίσως χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να περάσει η αναπτυξιακή αυτή προοπτική στη ζωή του καθημερινού πολίτη. Ωστόσο, χωρίς να επιβαρύνει η χώρα τα δημοσιοικονομικά της με δάνεια, πετυχαίνει να έχει μιά σοβαρή ισορροπία προόδου.

Το 2015, αν δεν υπάρξουν εξωγενή αρνητικά δεδομένα, αναμένω ότι θα δούμε μιά πολύ διαφορετική Βουλγαρια που θα στηρίζεται στην ανάπτυξη με ρυθμούς της τάξεως του 5% ή 6% σε ετήσια βάση. Αυτό από μόνο του δημιουργεί ένα κλίμα για τη συμμετοχή νέων επιχειρησεων, επιχειρηματιών και το χτίσιμο νέων προοπτικών στην περιοχή.

(Συγγραφέας: Χρήστος Ν. Μουρούτης. Εγκατεστημένος μόνιμα στη Σόφια από το 1999. Είναι επικεφαλής της επενδυτικής και διαχειριστικής εταιρείας Arceland και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακίνητης Περιουσίας Bullpoa)
http://www.mouroutis.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: