Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Μετατοπίστηκε ο άξονας της Γης.



Τον άξονα της Γης φαίνεται να μετατόπισε ο σεισμός των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ισοπέδωσε τη Χιλή, με αποτέλεσμα να ...



να μικρύνει η ημέρα, υποστηρίζει ο γεωφυσικός της ΝΑΣΑ, Ρίτσαρντ Γκρος.


«Η διάρκεια της ημέρας πρέπει να συρρικνώθηκε κατά 1,26 εκατομμυριοστά του δευτερόλεπτου», επισημαίνει ο Γκρος στο περιοδικό «Μπίζνεσγουικ»,


προσθέτοντας ότι ο άξονας γύρω από τον οποίο ισορροπεί η μάζα της Γης πρέπει να έχει μετακινηθεί κατά περίπου 8 εκατοστά.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, Α. Ρίτμπουικ, υπογραμμίζει ότι ορισμένες αλλαγές ίσως είναι εμφανείς και κάποια νησιά μπορεί να μετατοπίστηκαν – το νησί Σάντα Μαρία, έξω από τις ακτές της Χιλής, μπορεί να ανασηκώθηκε κατά 32 μέτρα μετά τον σεισμό.


«Πρόκειται για το φαινόμενο του πατινέρ», λέει ο Ντέιβιντ Κέριτζ από τη Βρετανική Γεωλογική Επιθεώρηση του Εδιμβούργου. Οπως ο πατινέρ όταν κάνει κύκλο, επιταχύνει κρατώντας τα χέρια μέσα, έτσι γίνεται και με τη Γη που περιστρέφεται, αν αλλάξει η διανομή της μάζας της, αλλάζει και ο ρυθμός περιστροφής».

Στο μεταξύ, υπό έλεγχο έχει τεθεί η κατάσταση στην Κονσεψιόν, όπου σημειώθηκαν πρωτοφανείς λεηλασίες μετά τον φονικό σεισμό που έχει προκαλέσει το θάνατο 763 ανθρώπων. Στον τόπο της τραγωδίας μετέβη χθες η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον. Η χιλιανή κυβέρνηση έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ουάσιγκτον για ένα νοσοκομείο εκστρατείας, εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών και συστήματα καθαρισμού νερού.


Δεν υπάρχουν σχόλια: