Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γιατί κάηκε το χαρτί Weber για την ΕΚΤ



H Γερμανίδα καγκελάριος κ. Angela Merkel αναμένεται να ασκήσει πιέσεις στον κ. Axel Weber, πρόεδρο της γερμανικής Bundesbank, να παραιτηθεί, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να βρεθεί ο διάδοχός του, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για την εύρεση του νέου επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.



Η απόφαση του κ. Weber να μην αναλάβει για δεύτερη θητεία το τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας έχει προκαλέσει αναστάτωση στο Βερολίνο, όπου αξιωματούχοι παραδέχονται ότι δεν είναι πλέον αξιόπιστος υποψήφιος για την ηγεσία της ΕΚΤ.



Η απόφαση του κ. Weber, η οποία διέρρευσε στη δημοσιότητα από τη διοίκηση της Budensbank, το βράδυ της Τρίτης, έχει υπονομεύσει ένα σημαντικό μέρος του ευρωπαϊκού σχεδιασμού της κ. Merkel.


Στόχος ήταν να υπάρξει μία ισχυρή γερμανική προσωπικότητα στο τιμόνι της ΕΚΤ, που θα καθησύχαζε τους Γερμανούς ψηφοφόρους και βουλευτές ότι δεν υπονομεύεται η σταθερότητα του ευρώ, ακόμη και αν η Γερμανία δώσει περισσότερες οικονομικές εγγυήσεις για τη στήριξη των άλλων μελών της ευρωζώνης.


Ο πρόεδρος της Bundesbank αρνήθηκε την Πέμπτη να σχολιάσει το επαγγελματικό του μέλλον, δηλώνοντας μόνο ότι θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση αφού συναντηθεί με την κ. Merkel, την Παρασκευή. Αξιωματούχοι του Βερολίνου, όμως, δηλώνουν ότι η κ. Merkel θα επικεντρωθεί αμέσως στη διαδοχή του κ. Weber στην Budensbank, ενώ ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους φέρεται να είναι και ο οικονομικός της σύμβουλος κ. Jens Weidmann.


Όσον αφορά στην Ιταλία, οι εξελίξεις αυτές εκτιμάται ότι ενισχύουν τις πιθανότητες του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας κ. Mario Dragio.


Στο Παρίσι, πάντως, υπάρχει η ισχυρή αίσθηση ότι ο επόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ θα πρέπει να είναι Γερμανός, καθώς η Γαλλία θέλει να διατηρήσει την πλήρη δέσμευση της Γερμανίας στην επίλυση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης.


Η Γαλλία υπουργός Οικονομικών, κ. Christine Lagarde, φαίνεται πως ξαφνιάστηκε από τις κινήσεις του κ. Weber. "Τι έκπληξη!", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Πραγματικά, έχω μείνει άφωνη!".


Γάλλοι αξιωματούχοι, όμως, στο παρελθόν έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για την επικοινωνιακή πολιτική του κ. Weber και τη φήμη του ως σκληρού μονεταριστή.


"Τώρα ανακατεύεται όλη η τράπουλα", δήλωσε ένας αξιωματούχος του Βερολίνου και συμπλήρωσε: "Βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν".


Ο κ. Juergen Stark, ήδη μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, είναι ένας ακόμη πιθανός υποψήφιος, αν και πηγές αναφέρουν ότι πιθανότατα δεν θα πάρει την πλειοψηφία των απαιτούμενων ψήφων.


Μία εναλλακτική επιλογή θα ήταν να επεκταθεί η θητεία του κ. Trichet. Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και αυτό συνήθως το αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.


Ένας εκ των υποψηφίων, πάντως, έχει θέσει εαυτόν εκτός συναγωνισμού. Ο λόγος για τον κεντρικό τραπεζίτη της Αυστρίας, κ. Ewald Nowotny, ο οποίος σε σχετική ερώτηση απάντησε πως το αποκλείει.


http://diolkos.blogspot.com/
Πηγές προσκείμενες στις συζητήσεις δηλώνουν ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει κάποιον προφανή υποψήφιο αντικαταστάτη του κ. Jean-Claude Trichet, του οποίου η θητεία λήγει τον Οκτώβριο. Επί τάπητος έχει τεθεί και το όνομα του κ. Klaus Regling, του επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού χρηματοοικονομικής σταθερότητας, αν και διατυπώνονται αμφιβολίες για την καταλληλότητά του, δεδομένου ότι δεν ήταν ποτέ κεντρικός τραπεζίτης και αυτό φαίνεται πως είναι ένα σημαντικό μειονέκτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: