Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΓΑΠ προς υπουργούς: “Αντέξτε μέχρι τις 25 Μαρτίου και ο Θεός βοηθός”

«Αντέξτε μέχρι τις 25 Μαρτίου και βλέπουμε. Βάλτε στα θηκάρια τα σπαθιά για τρεις εβδομάδες». Αυτή είναι η ουσία της έκκλησης που απευθύνει ο πρωθυπουργός σε κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη που είναι έτοιμα να τα βροντήξουν,μόλις 18 μήνες μετά την περήφανη νίκη που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ με 11 μονάδες διαφορά. Η ζαριά που θα παιχτεί την ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, θα καθορίσει και τις εξελίξεις στην κυβέρνηση και τη χώρα.
Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μαξίμου είναι δύο:



Το δεύτερο σενάριο κάνει λόγο για μια πιο ευνοϊκή λύση στο οικονομικό πρόβλημα της χώρας. Δηλαδή στις 25 Μαρτίου οι Γερμανοί να θυμηθούν ότι… γιορτάζει η Παναγιά, να φοβηθούν τον…. Κολοκοτρώνη και να μας στείλουν κανένα δώρο. Ήδη σε δηλώσεις της η κ. Μέρκελ δεν απέκλεισε, όπως έκανε παλιά, την επαναγορά ομολόγων, ενώ κι άλλοι ευρωπαίοι «σκληροί» όπως η Αυστρία, έχουν αρχίσει να βάζουν νερό στο κρασί τους και να ζητούν λύση για τις προβληματικές χώρες. Υπό το φόβο της ευρωπαϊκής κρίσης μακράς διάρκειας, λόγω Λιβύης και πετρελαίου, ενδεχομένως να πάει η Γερμανία σε ένα πιο ήπιο σχέδιο για την Ελλάδα που μπορεί να έχει ολίγη από επιμήκυνση και ολίγη από επαναγορά χρέους με κερασάκι ένα ευρω-ομόλογο για μεγάλα έργα στη Γηραιά Ήπειρο, και τη χώρα μας φυσικά. Στο πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εμφανίσει την απόφαση ως μεγάλη επιτυχία και θα πάει σε εκλογές βάζοντας πάλι διλήμματα. Εκτός κι αν οι εντολές της τρόικας είναι να μη στηθούν τώρα κάλπες.

Σε κάθε περίπτωση το κλίμα, όπως φάνηκε και στο Εθνικό Συμβούλιο, είναι εξαιρετικά βαρύ εξαιτίας της αποσύνθεσης του κυβερνητικού σαρκίου. Αποσυντίθεται προτού καλά – καλά κλείσει 18 μήνες στην εξουσία. Ο Τιτανικός που ονειρευόταν ο κ. Παπακωνσταντίνου γίνεται πραγματικότητα. Και η εντολή Παπανδρέου είναι να πέσουν οι τόνοι μέχρι την ημέρα της κρίσης


Το πρώτο λέει ότι η λύση που θα προκριθεί δε θα λύσει το βασικό πρόβλημα του χρέους της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν πάει στράφι οι θυσίες τόσων μηνών. Αυτό το σενάριο δε θα έχει ούτε επαναγορά ομολόγων, αλλά ούτε και καμιά σπουδαία επιμήκυνση με γενναία μείωση του επιτοκίου δανεισμού. Σ’ αυτή την περίπτωση οι αγορές θα αναλάβουν την κατάσταση και θα αναγκάσουν την Ελλάδα να πάει σε αναδιάρθρωση χρέους. Στο κομμάτι των πολιτικών εξελίξεων, οι αναλυτές του Μαξίμου λένε ότι δε θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση και θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα σε εκλογές. Αν το κάνει αργά, θα μεσολαβήσει ανασχηματισμός αφού ούτε ο κ. Παπακωνσταντίνου και το επιτελείο του θα μπορούν να αντέξουν το οικονομικό πατατράκ αλλά ούτε και άλλοι υπουργοί θα μπορούν να μείνουν στη θέση τους όπως π.χ. ο «μαζί τα φάγαμε» Θ. Πάγκαλος, Αν πάει γρήγορα θα επιδιώξει να παραπλανήσει τους πολίτες και να βάλει νέα διλήμματα μήπως και τσιμπήσουν και ξαναψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Μέχρι τότε ο Γ. Παπανδρέου θα είναι στην πρώτη γραμμή αλλά σε περίπτωση ήττας θα πέσουν όλοι να τον φάνε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: