Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Πίσω από την επίσκεψη στην Ιμβρο!

Η είδηση έγινε γνωστή ξαφνικά, αργά το βράδυ της περασμένης Πέμπτης: ο Σταύρος Λαμπρινίδης θα επισκεφθεί την επομένη – Παρασκευή – την Ιμβρο. Πράγματι από χθες το πρωί ο Στ. Λαμπρινίδης είναι ο πρώτος έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε το νησί.



Και για να είμαστε δίκαιοι: ήταν κάτι που είχε υποσχεθεί να κάνει ο προκάτοχός του, Δημήτρης Δρούτσας, αλλά δεν πρόλαβε – τον πάτησε το τρένο του ανασχηματισμού. Επίσης ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ως πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που πήγε στην Αγκυρα έπειτα από δεκαετίες, δεν έκανε το βήμα προς την Ιμβρο, το οποίο έγινε χθες.



Για τον Πατριάρχη

Αυτή είναι η ορατή πλευρά των πραγμάτων. Αλλά, ως γνωστόν, σ’ αυτές τις περιπτώσεις το ενδιαφέρον βρίσκεται στο παρασκήνιο. Πώς και γιατί προεκρίθη από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αυτή η επίσκεψη παραμένει στην περιοχή της ασάφειας. Το βέβαιο είναι ότι αποφασίστηκε όντως στα ξαφνικά, ώστε δεν πρόλαβε καν να επιστρέψει από τις διακοπές του ο έλληνας πρέσβης στην Αγκυρα Βασίλης Ξυδάς για να συνοδεύσει τον υπουργό. Ούτε ο έλληνας πρόξενος Γιώργος Μπουρνόβας ήταν εκεί.


Αργά το πληροφορήθηκε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, η παρουσία του οποίου στην Ιμβρο αναφέρεται από το υπουργείο Εξωτερικών ως λόγος της επίσκεψης Λαμπρινίδη. Ο Πατριάρχης βρίσκεται στη γενέτειρά του για να εορτάσει τα 50 χρόνια της ιεροσύνης του και τη συμπλήρωση δύο δεκαετιών στον πατριαρχικό θώκο. Αυτό τον λόγο ανέφερε για το ταξίδι του ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών και στον τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο ενημέρωσε προχθές το βράδυ για τις προθέσεις του.


Παρένθεση: Ο Νταβούτογλου δεν είχε αντίρρηση, αλλά οι γνωρίζοντες τις πρακτικές των Τούρκων αναμένουν ότι θα υπάρξει κάποια «ανταπόδοση». Συνήθως όταν η Ελλάδα κάνει κάτι σε σχέση με τον ελληνισμό της Ιμβρου, οι γείτονες σηκώνουν θέματα για δήθεν τουρκική – έστω μουσουλμανική – μειονότητα στην Κω και στη Ρόδο. Κλείνει η παρένθεση.


Βήματα και παράπονα


Λόγω του επείγοντος – αλλά και απρόβλεπτων προσκομμάτων – η οργάνωση της επίσκεψης υπήρξε κάπως ιδιότυπη. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν βρήκε τρόπο να μεταβεί αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη και να συνεχίσει από εκεί. Πέρασε με πλοίο απέναντι στο Τσανάκαλε και πήγε στην Ιμβρο με ελικόπτερο. Ούτως η άλλως όμως, η πρωτοβουλία αυτή συνιστά ιστορική εξέλιξη, έστω και αν διήρκεσε λίγες ώρες μόνο. Κινητοποιήθηκαν οι τοπικοί παράγοντες της μειονότητας, αλλά δεν υπήρχε χρόνος για συστηματικές επαφές, οπότε και ακούστηκαν παράπονα από την πλευρά τους καθώς ήθελαν κάτι περισσότερο. Ο Σταύρος Λαμπρινίδης περιηγήθηκε κάποια χωριά και ο Πατριάρχης τον ξενάγησε στο μουσείο του Πατριαρχείου. Αναφέρθηκε στα βήματα που έγιναν από την κυβέρνηση Ερντογάν, αλλά ζήτησε να διατηρηθούν οι μνήμες, τα σχολεία και οι περιουσίες του ελληνισμού της Ιμβρου.


                                                                                                                                                                                http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: