Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

Ο Ερντογάν βάζει στο κάδρο της έντασης και στην Ελλάδα

Επιμένει η Αγκυρα να βάζει στο κάδρο της έντασης και την Ελλάδα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν συσχέτισε τις γεωτρήσεις με τη σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβριο συνάντηση του ελληνοτουρκικού Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον αέρα. Την ίδια ώρα υπέγραφε στη Νέα Υόρκη τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τον Ντερβίς Ερογλου του ψευδοκράτους, ως απάντηση στις κυπριακές εξορύξεις.




Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου - μαζί με την ανταποδοτική επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Τουρκία - εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο και προγραμματιζόταν για τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ομως, όπως σημείωναν διπλωματικές πηγές, αυτή τη στιγμή όλα βρίσκονται στον αέρα, καθώς ούτε η Αγκυρα ούτε η Αθήνα έχουν ανακινήσει το θέμα, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι στόχος της Αγκυρας ήταν εξαρχής να βάλει στο κάδρο και την Αθήνα κι ότι αυτός κατέστη σαφής την προηγούμενη εβδομάδα με την τουρκική ανακοίνωση για έρευνες νοτίως του Καστελλόριζου και σε τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στο τραπέζι το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης για την παρεμπόδιση των κυπριακών γεωτρήσεων, υπέγραψε ωστόσο τα «αντίποινα», δηλαδή τη συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με τον Ντερβίς Ερογλου στη Νέα Υόρκη.


ΑΚΥΡΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ.
 «H ενέργεια αυτή της Τουρκίας είναι αντίθετη στο Διεθνές Δίκαιο και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η εν λόγω συμφωνία είναι άκυρη και άνευ περιεχομένου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκου, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί «συμφωνίας» οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στην Τουρκία και στα Κατεχόμενα.


Χθες οι Τούρκοι επανέλαβαν παράνομη αεροναυτική άσκηση 60 ναυτικά μίλια από το σημείο όπου γίνονται οι κυπριακές γεωτρήσεις, προκειμένου να κάνουν την παρουσία τους αισθητή. Πάντως, παρά τις απειλές, οι έρευνες της Noble Energy συνεχίζονται κανονικά και χθες το βράδυ αναμενόταν να αρχίσει το δεύτερο στάδιο της γεώτρησης.


Ανεξάρτητη από την τουρκική υπονόμευση δεν πρέπει να θεωρείται, έλεγαν διπλωματικές πηγές, και η χθεσινή παρέμβαση του Λιβάνου, ο οποίος μπήκε στον χορό των απειλών. Σημειώνεται ότι ήδη ο Λίβανος αρνείται να επικυρώσει διά του Κοινοβουλίου του τη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ που έχει υπογράψει με την Τουρκική Δημοκρατία, αλλά χθες απείλησε ευθέως τη Λευκωσία διά στόματος του υπουργού Ενέργειας Γκέμπραν Μπαζίλ ότι η συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις σχέσεις της πρώτης με τον Λίβανο. Μάλιστα, κάλεσε την κυπριακή κυβέρνηση «να διορθώσει το λάθος της». Ο Λίβανος είχε ήδη καταγγείλει στον ΟΗΕ την οριοθέτηση Κύπρου - Ισραήλ ως «παράνομη».


Η ΡΩΣΙΑ.
 Κι ενώ στην Κύπρο αναμένεται να φθάσει για επίσημη επίσκεψη ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες στις 10 Οκτωβρίου, η Μόσχα επανέλαβε χθες τη στήριξή της στις κυπριακές γεωτρήσεις. Μετά τη συνάντησή του με τον Δημήτρη Χριστόφια στη Νέα Υόρκη, ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η θέση της Μόσχας «βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στη συγκεκριμένη περίπτωση στη Συνθήκη για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε κινήσεις που θα μπορούσαν να επιδεινώνουν την κατάσταση και ενθαρρύνουμε όλους να παραμείνουν μέσα στο νομικό πλαίσιο, στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε, καλώντας εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα
 
 
http://diolkos.blogspot.com/
«Οι γεωτρήσεις σαμποτάρουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό», επανέλαβε ο τούρκος πρωθυπουργός λίγο μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στη Νέα Υόρκη, κατηγορώντας την Κύπρο και το Ισραήλ ότι αυτό που κάνουν στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «τρέλα». Αυτή τη φορά όμως ο Ερντογάν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και ισχυρίστηκε ότι οι εξελίξεις, και μάλιστα η ίδια η Κύπρος, «υπονομεύουν» το σχεδιαζόμενο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: