Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Ποιες μετοχές «σώζονται» από τη Σοφοκλέους

Με ποια κριτήρια οι χρηματιστηριακοί οίκοι επιλέγουν τώρα, λίγες έστω, μετοχές από το ελληνικό χρηματιστήριο – Ποιοι τίτλοι «υπόσχονται» έντονα μονοψήφια P/E και θετικές ταμιακές ροές μέσα στην επόμενη διετία κρίσης.



Η τελευταία κυβερνητική παρέμβαση μέσω του ενιαίου μισθολογίου εκτιμάται πως θα μειώσει κατά 20%-25% τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- πολύ σημαντική αναμένεται και η υποχώρηση των αμοιβών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και αν δεν μειωθεί ο βασικός μισθός, θα δούμε σε πολλές περιπτώσεις υποχώρηση μισθών κάτω από τα επίπεδα των συλλογικών συμβάσεων, κ.λπ.).


Αν σ’ όλα αυτά, συνεκτιμήσουμε και τις πολύ μεγαλύτερες από το 2012 φορολογικές επιβαρύνσεις, προκύπτει αβίαστα πως για το επόμενο έτος η υποχώρηση της ζήτησης αναμένεται να είναι μεγάλη και μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν πως δύσκολα η πτώση του ΑΕΠ θα συγκρατηθεί στο 2,5%. Για να γίνει αυτό (να περιοριστεί δηλαδή η ύφεση του 2012 στο 2,5%), θα πρέπει εξαγωγές και τουρισμός να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό, να «τρέξουν» τα έργα του ΕΣΠΑ, να προσελκυσθούν σημαντικές ιδιωτικές επενδύσεις, κ.λπ., πράγματα ωστόσο που είναι σε πολύ σημαντικό βαθμό, αβέβαια.


Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι χρηματιστηριακοί οίκοι, στην τρέχουσα τουλάχιστον συγκυρία:


Πρώτον, δεν προτείνουν -εδώ και μήνες- την αγορά καμιάς ελληνικής τράπεζας, υπό το φόβο των κρατικοποιήσεων. Και εκ των πραγμάτων φαίνεται να έχουν μέχρι σήμερα δικαιωθεί, μετά τη δραστική υποχώρηση των τιμών των μετοχών τους.


Δεύτερον, εστιάζουν τις προτάσεις τους σε πολύ μικρό αριθμό μετοχών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.


Και τρίτον, το σύνολο σχεδόν των προτεινόμενων εταιρειών είτε απευθύνεται κατά κύριο λόγο στις αγορές του εξωτερικού (πχ Frigoglass, Folli-Follie, Μέτκα, κ.λπ.), είτε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να εκμεταλλευθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (πχ κατασκευαστικοί όμιλοι, ενέργεια, κ.λπ.). Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι προς τις ίδιες κατηγορίες επενδύσεων στρέφονται κυρίως και οι λίγοι επενδυτές που ενδιαφέρονται σήμερα να τοποθετηθούν στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το Κατάρ (ορυχεία χρυσού, Ελληνικό, κ.λπ.), οι Γερμανοί (ενέργεια, διαχείριση απορριμμάτων, κ.λπ.), κ.α.


Αντίθετα, λόγω της πτωτικής ζήτησης στην εγχώρια αγορά, οι χρηματιστές παρακολουθούν (χωρίς να προτείνουν απαραίτητα και την αγορά τους) μόλις 3-5 εταιρείες που απευθύνονται κυρίως στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό (πχ Jumbo, Fourlis, Ελληνικά Πετρέλαια).


Αξιοπερίεργο επίσης είναι το χαμηλό ενδιαφέρον των αναλυτών και για τα λεγόμενα κρατικόχαρτα (πλην του ΟΠΑΠ) σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να πουλήσει μερίδια (και να εκχωρήσει το management;) σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ έως το τέλος του 2012 και επίσης σε μια περίοδο όπου οι κυβερνητικές παρεμβάσεις μειώνουν δραστικά το κόστος μισθοδοσίας των συγκεκριμένων εταιρειών. Για διάφορους λόγους επίσης, οι χρηματιστές δείχνουν να τηρούν σαφείς αποστάσεις και από τη μετοχή της ΔΕΗ…


Έχουν εκφραστεί διάφορες απόψεις για τους πιθανούς λόγους «αδιαφορίας» της χρηματιστηριακής αγοράς προς τα κρατικόχαρτα, ακόμη και όταν αυτά διαπραγματεύονται με πολύ ελκυστικούς δείκτες. Άλλοι επισημαίνουν πως η αναγκαστική μαζική πώληση των εταιρειών αυτών μέσα στο 2012 θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να δεχτεί πολύ χαμηλές αποτιμήσεις. Και κάποιοι άλλοι, πως -αργά ή γρήγορα- οι εταιρείες αυτές θα δουν αυξημένα τα ποσά των ανείσπρακτων απαιτήσεών τους λόγω της κρίσης (πχ ΔΕΗ, νερά).


Τα βασικά χαρακτηριστικά


Έτσι, τα κυριότερα χαρακτηριστικά των λίγων εκείνων εταιρειών που συγκεντρώνουν μέχρι σήμερα το ενδιαφέρον των χρηματιστηριακών αναλυτών είναι:


α) η σε σημαντικό βαθμό αποσύνδεση των οικονομικών τους επιδόσεων από τις εξελίξεις στην εσωτερική αγορά


β) οι ελκυστικοί δείκτες P/E με βάση τις προβλεπόμενες επιδόσεις του 2013 (έτος προσδοκώμενης σταθεροποίησης για την ελληνική οικονομία) και


γ) είτε πολύ ικανοποιητική τρέχουσα ρευστότητα, είτε προβλεπόμενες θετικές ταμιακές ροές για τα επόμενα δύο χρόνια.


Ενδεικτικό είναι το χαρτοφυλάκιο των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών που παρακολουθεί η Marfin Analysis (στοιχεία από την έκθεση του Σεπτεμβρίου για τα ευρωπαϊκά small caps). O γνωστός οίκος έχει εντάξει από ελληνικής πλευράς στο «watching lilt» 17 μετοχές, εκ των οποίων για οκτώ προτείνει την αγορά τους (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Folli-Follie, Frigoglass, Jumbo, Μετκα, Motor Oil, Μυτιληναίος, ΟΤΕ), για τέσσερις την αύξηση θέσεων (ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ) και για πέντε διακράτηση (Fourlis, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Intralot, ΔΕΗ, ΤΙΤΑΝ).


Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι προβλεπόμενοι δείκτες P/E των προαναφερόμενων εταιρειών για το 2013: Οι περισσότεροι είναι έντονα μονοψήφιοι (πχ ΟΠΑΠ 4,8, Σαράντης 5,6, ΕΧΑΕ 6,5, ΕΛΠΕ 4,8, Folli-Follie 3,5, Frigoglass 4,9, Jumbo 4,8, METKA 4,6, Motor Oil 5,5, Μυτιληναίος 3,9, ΟΤΕ 4,1, Fourlis 8,0, ΓΕΚΤΕΡΝΑ 4,8, ΔΕΗ 3,4, Τιτάν 7,9, κ.α.


Σε πολλές επίσης από τις παραπάνω εταιρείες, η Marfin Analysis προβλέπει θετικές ταμιακές ροές για την περίοδο 2011-2013 και έτσι τη μείωση του καθαρού τους δανεισμού (τραπεζικά δάνεια μείον διαθέσιμα).


Για παράδειγμα, στη Folli-Follie Group, ο καθαρός δανεισμός προβλέπεται από τα 652 εκατ. του 2010 να υποχωρήσει στα 454 εκατ. το 2013, στο Μυτιληναίο από τα 486 εκατ. στα 293 εκατ. ευρώ, στα Jumbo από τα 16,5 εκατ. το 2010 στα -6,2 εκατ. το 2013 (το ταμείο θα υπερβαίνει τα δάνεια, παρά τις επενδύσεις που θα υλοποιηθούν), στη Μέτκα το πλεόνασμα στο ταμείο από τα 66,7 εκατ. πέρυσι προβλέπεται να φτάσει στα 239 εκατ. το 2013, ο ΟΤΕ αναμένεται να δει τα καθαρά του δάνεια να υποχωρούν κατά 1 δισ. ευρώ (από τα 4,28 δισ. στα 3,27), στον Όμιλο Σαράντη προβλέπεται ο δανεισμός του από τα 11,6 εκατ. του 2010 να μετατραπεί σε καθαρό ταμείο 17 εκατ. το 2013, ενώ στην περίπτωση της Τιτάν αναμένεται μια μείωση καθαρού δανεισμού στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κατά 230 περίπου εκατ. ευρώ (από τα 775 στα 548 εκατ. ευρώ).



Δεν υπάρχουν σχόλια: