Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2011

Άλλαξε το κλίμα για τη ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Τελείως διαφορετικό σε σχέση με την προηγούμενη φορά – κατά την οποία ο Α. Σαμαράς είχε δεχθεί έντονες επιθέσεις από την κ. Μέρκελ και άλλους για την πολιτική του – στην σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.


Μετά την συνεδρίαση διάφοροι ηγέτες και παράγοντες του ΕΛΚ πλησίασαν τον πρόεδρο της ΝΔ και του έλεγαν ότι δικαιώθηκε για την στάση του. Παράδειγμα ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι (που μάλιστα αγκάλιασε τον Σαμαρά και του είπε ότι δικαιώθηκε) και ο Κοέλιο (φωτογραφία) με τον οποίο ο πρόεδρος της ΝΔ είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση. Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο του ΕΛΚ, Μάρτενς, τοπν Φιλανδό Κατάνεν και τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Μπαρνιέ.

Στην πρώτη συνεδρίαση δεν ετέθη θέμα Ελλάδας. Έγινε μόνο μια θεώρηση του γενικότερου προβλήματος με εμμονή στην συνθετότητά του.


Αποφάσεις δεν αναμένονται αύριο στην Σύνοδο Κορυφής. Ένας από τους λόγους είναι ότι η κ. Μέρκελ θα περιμένει πρώτα να μεταφρασθεί στα γερμανικά το κείμενο συμπερασμάτων για να τα δώσει στους βουλευτές της και να αποφασίσουν για την Τετάρτη


“Η κοινωνία έφτασε στα όριά της αντοχής της”


Πριν από την Σύνοδο, ο κ. Σαμαράς έκανε την εξής δήλωση:«Έγινε γνωστή η Έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που δείχνει ότι η πρόσφατη συμφωνία του Ιουλίου δεν έβαλε “πάτο στο βαρέλι”.


Η αναθεώρησή της, όμως, απαιτεί προσοχή, γιατί εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους,


τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας Οικονομίας.


Κινδύνους για τις αντοχές και τον έλεγχο του τραπεζικού συστήματος και την αναγκαία επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε να υπάρξει το μεγάλο ζητούμενο -δηλαδή ρευστότητα- και να μην πληγούν περισσότερο οι συνταξιούχοι μας.


Κινδύνους για τον εθελοντικό χαρακτήρα της συμμετοχής των ιδιωτών.


Ώστε να μην “πυροδοτηθούν” άλλες δυσάρεστες εξελίξεις, όπως η μετάδοση της κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.


Κινδύνους για την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας, για όσο διάστημα -και αυτό εκτιμάται, δυστυχώς πλέον, ότι θα είναι πολύ μεγάλο- η χώρα θα μείνει εκτός αγορών.


Κινδύνους, τέλος, για τον οικονομικό έλεγχο της χώρας και την επιβολή βαρύτερης και παρατεταμένης λιτότητας στην Ελληνική Κοινωνία. Μία κοινωνία που έχει φθάσει στα όρια ανοχής και αντοχής της.


Σε κάθε περίπτωση, σταθερά υποστηρίζω και θα το επαναλάβω σε λίγο στους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Kόμματος, ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εκτός από το όποιο “κούρεμα”, προϋποθέτει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και μεγάλα και συνεχή πρωτογενή πλεονάσματα.


Γι’ αυτό και απαιτείται, άμεσα, η επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας.


Ώστε να “πάρει μπροστά” και να αρχίσουν να μειώνονται τα ελλείμματα.


Ώστε να μπούμε σε τροχιά βιώσιμης λύσης των προβλημάτων μας, στο πλαίσιο, πάντα, της Ευρωζώνης».


Ο κ. Σαμαράς έφτασε στις Βρυξέλλες το  βράδυτης Παρασκευής , συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία του κόμματος. Στη Σύνοδο Κορυφής που άρχισε  στις 8 μμ ώρα Ελλάδας συμμετέχουν οι Αρχηγοί Κρατών και Πρωθυπουργοί του ΕΛΚ από 17 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα λάβουν μέρος, επίσης, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μπαρόζο, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Ρομπάι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μπούζεκ.
Δεν υπάρχουν σχόλια: