Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Παιχνίδι με τις δύο εκθέσεις της Τρόικας και οι διαφωνίες της Ε.Ε. με το ΔΝΤ

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι οποίες έρχονται από τις Βρυξέλες, στα χέρια των υπουργείων οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης βρίσκονται από χθες το απόγευμα τα πλήρη κείμενα των εκθέσεων για την ελληνική οικονομία που συνέταξαν κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Αθήνα, τα στελέχη της τρόϊκας.




Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, αλλά και τα όσα έχει αναφέρει το GFF τις τελευταίες εβδομάδες, η εκταμίευση της 6ης δόσης (ύψους 8δις ευρώ) θεωρείται δεδομένη, με την πρώτη έκθεση να αναφέρει ότι πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ, αν και θα υπάρχουν σημαντικές παρατηρήσεις για καθυστερήσεις, αλλά και την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα τα συμφωνηθέντα.


Πέραν όμως της πρώτης έκθεσης και όπως αναφέραμε υπάρχει το ζήτημα της δεύτερης έκθεσης, σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπου και διαφαίνεται μια καταρχήν διχογνωμία μεταξύ της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Συγκεκριμένα, η έκθεση θα αναφέρει ότι με χρονικό ορίζοντα το 2020, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο, κάτι για το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει με μεγάλο σκεπτικισμό, αν όχι αμφισβητεί το ΔΝΤ.


Το θέμα λοιπόν αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών και των αξιωματούχων της Τρόικας, εν όψει και των κρίσιμων αποφάσεων για το ύψος του κουρέματος, αποφάσεις που σε μεγάλο βαθμό συνδέονται με τα συμπεράσματα της δεύτερης έκθεσης, που αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, κάτι το οποίο έτσι και αλλιώς είχαν δηλώσει προσφάτως η Α. Μέρκελ και ο Β.΄Σόιμπλε.


Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε ότι πρόκειται ουσιαστικά για δύο εκθέσεις, με την πρώτη να αφορά την δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, σε σχέση φυσικά με το μνημόνιο (από αυτήν την έκθεση θα δοθεί το πράσινο φως για την 6η δόση). Όσον αφορά τη δεύτερη αυτή έχει να κάνει με το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: