Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

«Αχνίζει» η Αφροδίτη στην Κύπρο: Τώρα όλοι τρέχουν…

«Αχνίζει η Αφροδίτη» είναι ο σχολιασμός ειδικού στο θέμα των εξορύξεων υδρογονανθράκων ο οποίος σημείωσε πως η διαδικασία της δοκιμαστικής εξόρυξης πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο, με τα πρώτα στοιχεία να ξεπερνούν κάθε προσδοκία και τους κάθε λογής μνηστήρες να παίρνουν σειρά για να γευθούν τα… καυτά κάλλη της Αφροδίτης.






Μέσα στο συγκεκριμένο πλαίσιο και ιδιαίτερα μετά τη διαρροή στην «ενεργειακή πιάτσα» των πρώτων στοιχείων, επί του πεδίου και όχι θεωρητικών αναφορικά με το τι ακριβώς βρίσκεται στον βυθό του οικοπέδου 12, όλοι οι μεγάλοι του χώρου ετοιμάζονται να σφαχτούν στην ποδιά… της Αφροδίτης.


Πιο συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες εταιρίες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο σπεύδουν να αγοράσουν στοιχεία – από τις σεισμογραφικές έρευνες – από την κυβέρνηση της Κύπρου αναφορικά με το τι ακριβώς βρίσκεται και στα υπόλοιπα 12 οικόπεδα (από το 1 έως το 11 και το 13) τα οποία αναμένουν να αξιοποιηθούν κατά τον δεύτερο γύρο αδειοδοτήσεων.


Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσό για την απόκτηση των εν λόγω στοιχείων μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι, αφού η κάθε εταιρεία υποχρεούται να πληρώσει περί τα 1 με 2 εκατομμύρια δολάρια. Εάν δε κάποιος αναλογιστεί πως ενδιαφέρον έδειξαν συνολικά 40 εταιρείες, τότε η Κύπρος… στην καθισιά της έβγαλε από 40 έως 80 εκατομμύρια δολάρια, χωρίς ουσιαστικά να κάνει τίποτα. Δεν είναι και άσχημα.


Ο δεύτερος γύρος αδειοδότησης ο οποίος αναμένεται από το 2008, προγραμματίζεται για τις αρχές του 2012 και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Υπενθυμίζεται πως τα «χαρμόσυνα» μαντάτα από την Αφροδίτη αναμένονται περί τα τέλη του 2011, έτσι η προκήρυξη του δεύτερου γύρου μετά από λίγες εβδομάδες, το μόνο που εγγυάται είναι πως θα γίνει «χαμός» στην πλειοδοσία για περιοχές οι οποίες θα βρίσκονται πλησίον του αποδεδειγμένου χρυσορυχείου της Αφροδίτης.


Δεν είναι τυχαία πως μία-μία η κάθε ενδιαφερόμενη χώρα στέλνει και από ένα πολεμικό σκάφος στην περιοχή, με στόχο την προβολή σημαίας ,αλλά και υπενθύμισης προς κάθε επίδοξο ταραξία πως όταν μιλάμε για ευρώ, δολάρια ή… ρούβλια, δεν παίζουμε…
 
http://diolkos.blogspot.com/
Μέχρι στιγμής η διαδικασία της δοκιμαστικής εξόρυξης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα πρώτα στοιχεία τα οποία υποδηλώνουν την ύπαρξη πολύ μεγαλύτερων αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου έχουν ήδη σταλεί στο Χιούστον των ΗΠΑ, ενώ η πλατφόρμα αναμένει εκτός όλων των άλλων και την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος από τη μία προσπαθεί να περάσει ένα πολιτικό μήνυμα αποφασιστικότητας προς την Άγκυρα, ενώ από την άλλη είναι εμφανής η φιλοδοξία του να μεταφέρει την «ατζέντα» από την τραγωδία στο Μάρι σε έναν πολύ πιο πολιτικά βατό για τον ίδιο πεδίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: