Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Για «Κοινή γραμμή» Γερμανίας - Γαλλίας κάνει λόγω ο Σόιμπλε…. Δημοσιεύματα σε Reuters και Bloomberg για έτοιμο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.

Όπως δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Νικολά Σαρκοζί και τον Γάλλο ΥΠΟΙΚ Φρανσουά Μπαρουέν, ο υπουργός οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε υπάρχουν “Κοινές θέσεις” μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης στο ευρώ.




Συγκεκριμένα, ο γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι δύο χώρες “συνεργάζονται για την προστασία του κοινού νομίσματος και συμφωνούν στην ανάγκη υψηλότερων συντελεστών κεφαλαιακής επάρκειας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες”. Τέλος, ο B. Σόιμπλε δήλωσε ότι υπάρχει πρόοδος στην κατάρτιση ενός «διαρκούς και συνολικού πακέτου» για την σταθερότητα στην Ευρωζώνη εν όψει της Συνόδου Κορυφής.


Έτοιμο το πακέτο για τη στήριξη της Ελλάδα (Reuters, Bloomberg)


Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters και του Bloomberg, o EFSF ενδέχεται να προσφέρει εγγυήσεις στους επενδυτές που θα αγοράσουν νέα ομόλογα των κρατών-μελών της ευρωζώνης, ενώ όπως σημειώνεται η κίνηση αυτή θα ενίσχυε τη χρηματοδοτική ικανότητα του EFSF και θα αποτελούσε κίνητρο για τους επενδυτές να αγοράσουν ομόλογα των υπερχρεωμένων κρατών της περιφέρειας και όχι μόνο.


Πιο συγκεκριμένα, τόσο το Reuters, όσο και το Bloomberg αναφέρουν ότι η εγγύηση θα κάλυπτε κάποιο τμήμα ενδεχόμενων απωλειών, καλύπτοντας μεταξύ 20% και 30% των νέων ομολόγων που θα εκδοθούν.


Είναι χαρακτηριστικό ότι πηγή δήλωσε στο Reuters, ότι “Αντί να αγοράζει το 100% των κρατικών ομολόγων, το EFSF θα μπορούσε να εγγυηθεί στους ιδιώτες επενδυτές, για παράδειγμα, το 20% του ποσού που έχει εκδοθεί”, ενώ όπως πρόσθεσε η πηγή με τον τρόπο αυτό οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορούσαν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών, ακόμα και για υφιστάμενα ομόλογά τους που διαπραγματεύονται με μεγάλη έκπτωση στις αγορές εξαιτίας ανησυχιών για πιθανή χρεοκοπία.


Παράλληλα το Bloomberg αναφέρει ότι η Ε.Ε. ετοιμάζει σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξει “κούρεμα” 50% στα ελληνικά ομόλογα και την ίδια ώρα θα υπάρξει στήριξη των τραπεζών, καθώς και συνέχιση της πολιτικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα θα υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι το εν λόγω σχέδιο θα είναι αποκλειστικά και μόνο για την Ελλάδα και ότι δε θα προβλέπεται σε καμία περίπτωση haircut στο χρέος άλλων κρατών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: