Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Η τουρκική αεροπορία χρησιμοποίησε 46 φορές χημικά όπλα

Χημικά όπλα σε 46 περιπτώσεις χρησιμοποίησε η τουρκική πολεμική αεροπορία καθώς και βόμβες τύπου ναπάλμ, για να εξοντώσει τους Κούρδους αντάρτες, αυτό κατάγγειλε το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας –BDP, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει τις συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει.



Πριν από λίγο καιρό, σύμφωνα με έκθεση της İHD –Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από την τουρκική πολεμική αεροπορία σε 46 περιπτώσεις από το 1994 έως σήμερα.


Αποτέλεσμα αυτών των χημικών όπλων, ήταν να χάσουν τη ζωή τους – σύμφωνα με την έκθεση- 437 άνθρωποι.


Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του κόμματος BDP, Meral Danış Beştaş, «η απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων έχει υπογραφεί από την Τουρκία το 1993 και τέθηκε σε ισχύ από το 1997, ωστόσο το τουρκικό κράτος αντιδρά με σιωπή».


Το τουρκικό δημοσίευμα αναφέρει λεπτομερώς περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν χημικές βόμβες ή βόμβες ναπάλμ και τον αριθμό των θυμάτων που προκάλεσαν.


«Στο μεταξύ από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου του 2011, στη ζώνη των συγκρούσεων με τους Κούρδους αντάρτες χρησιμοποιήθηκαν πάλι βόμβες ναπάλμ και βόμβες χημικές», σημειώνεται στη σχετική αναφορά.







Δεν υπάρχουν σχόλια: