Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2011

Ούτε ένα ευρώ όσο δεν υιοθετείται το σχέδιο, το «τελεσίγραφο» Σαρκοζί στον Παπανδρέου

Με τίτλο: «Οι όροι του Σαρκοζί προς τον Παπανδρέου», η γαλλική Monde προδικάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η συνάντηση με τον Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες.


«Δεν υπάρχει πλέον τίποτα προς διαπραγμάτευση. Οι Έλληνες δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω όσο δεν θα έχουν υιοθετήσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που απαίτησε το ΔΝΤ. Το δημοψήφισμα θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό και να θέσει στους Έλληνες το μόνο ερώτημα που υπάρχει: Θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ;»


Αυτή είναι η θέση του Νικολά Σαρκοζί ο οποίος κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου στις Κάννες, απόψε, ακριβώς πριν από την έναρξη του G20.


Η Μonde αναφέρει ότι προηγουμένως, ο Γάλλος πρόεδρος θα έχει «κλειδώσει» τις θέσεις του με την Μέρκελ, τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και τους εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συβούλιο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup, ΕΚΤ).


Ολοι αυτοί θα θέσουν τον κ. Παπανδρέου ενώπιον των ευθυνών του. Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει: σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο οικονομίας, οι Έλληνες δεν θα έχουν πλέον χρήματα το αργότερο το Δεκέμβριο.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες θα προτιμούσαν να ενεργήσει ο κ. Παπανδρέου όπως ο Ισπανός ομόλογός του Θαπατέρο ο οποίος είχε το θάρρος να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να λάβει δύσκολα μέτρα.


Εάν επιμείνει στο δημοψήφισμά του, οι Ευρωπαίοι θέλουν το χρονοδιάγραμμα να επιταχυνθεί άμεσα.

Βερολίνο: Πρέπει να μιλήσουμε με την Ελλάδα


Πρέπει να μιλήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση απόψε στις Κάννες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που εξετάζουν και πάνω από όλα ποιο θα είναι το ερώτημα που θα θέσουν στο λαό -δεν το γνωρίζουμε αυτό και πολλά εξαρτώνται από αυτό- και πώς όλα αυτά σχετίζονται με τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ευρώπη σχετικά με το πακέτο βοήθειας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης.


Ο χρόνος μέχρι το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να είναι χαμένος χρόνος για την Ελλάδα ούτε την ευρωζώνη. Δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε κάτι τέτοιο κατά την τρέχουσα διεθνή κατάσταση, συμπλήρωσε.

Σαφήνεια ζήτησε νωρίτερα σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας το αίτημά της για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης για την Ελλάδα που συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ευρωπαίους ηγέτες.


«Θέλουμε να θέσουμε σε εφαρμογή το πρόγραμμα αυτό, αλλά για αυτό τον λόγο χρειαζόμαστε σαφήνεια και η συνάντηση απόψε θα βοηθήσει ακριβώς σε αυτό» σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο Βερολίνο, πριν αναχωρήσει για τις Κάννες.


Ο επικεφαλής της γερμανικής ένωσης τραπεζών Μίχαελ Κέμερ σημείωσε παράλληλα ότι αν και πρέπει να υπάρχει ευρεία έγκριση για μια απομείωση του ελληνικού χρέους μεταξύ των ιδιωτών πιστωτών, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό πριν από το ελληνικό δημοψήφισμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: