Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το πρόγραμμα πληρωμής των ομολόγων - Με 3μηνη καθυστέρηση οι δόσεις του δανείου προς την Ελλάδα – Απειλείται η αποπληρωμή του ομολόγου Μαρτίου ύψους 14,4 δισ

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί το πρόγραμμα πληρωμών των ομολόγων από την ελληνική κυβέρνηση, σε περίπτωση που η επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας δεν εκταμιευτεί όπως είναι προγραμματισμένο τον Μάρτιο, αλλά με καθυστέρηση τριών μηνών.




Ενδεικτικό ήδη του κλίματος είναι το γεγονός ότι η επόμενη δόση των 5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αν και ήταν προγραμματισμένο για το Δεκέμβριο του 2011 θα εκταμιευτεί τελικά το Μάρτιο του 2012. Η δόση των 10 δισ. ευρώ την οποία θα λάμβανε η Ελλάδα τον Μάρτιο του 2011, θα εκταμιευτεί τον Ιούνιο. Η προοπτική αυτή απειλεί να τινάξει στον αέρα την πληρωμή του ομολόγου της Ελλάδας το Μάρτιο, ύψους 14,4 δις. ευρώ.


Βέβαια, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν η αποστολή του Ιανουαρίου διαπιστώσει ότι υπάρχει καθυστέρηση στην πρόοδο, τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η δόση του Μαρτίου.


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να επιδοθεί στο κυνήγι της 7ης σούπερ δόσης των 89 δισ. ευρώ (συνολικά από τα δύο πακέτα).


Η πρώτη... μάχη θα δοθεί στις 15 Ιανουαρίου και η τελική στις 20 Μαρτίου οπότε το ελληνικό Δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ.ευρώ. Εάν δεν έχουν ληφθεί, ήδη, τα 89 δισ.ευρώ η χρεοκοπία είναι δεδομένη και ο κίνδυνος εξόδου από τη ζώνη του ευρώ, ορατός.


Σε αυτή την προοπτική είναι απαραίτητα πέντε βήματα. Πρώτον το κούρεμα του χρέους, δεύτερον η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης (Νέο Μνημόνιο), τρίτον μέτρα για τον περιορισμό του ελλείματος, τέταρτον «ψαλίδισμα» των επικουρικών συντάξεων και πέμπτον ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.






Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Olivier Bailly, αν η Ελλάδα δεν επιτύχει τους στόχους, θα ακολουθήσουν καθυστερήσεις στις επόμενες δόσεις του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: