Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Το PSI+, η ξαφνική “τρεμούλα” των ξένων για την Ελλάδα και η ΕΚΤ…..

Όλο και πιο κρίσιμες γίνονται οι επόμενες ημέρες ειδικά μετά τη χθεσινή πολύ πλούσια σε ειδησεογραφία ημέρα, κυρίως αναφορικά με το καυτό ζήτημα της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό κούρεμα, όπου ξαφνικά υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες. Βέβαια θα λέγαμε ότι αυτές είναι κυρίως αποτέλεσμα του «πολέμου» της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο πλευρών στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης. Επίσης, πολύ πλούσια ειδησεογραφία υπάρχει αναφορικά και με την ελληνική οικονομία συνολικά (σχετικά με το νέο πακέτο στήριξης και όχι μόνο).




Στα πιο χρηματιστηριακά, η μεταβλητότητα, ειδικά στις τραπεζικές μετοχές (οι οποίες επηρεάζονται σημαντικά από τα νέα για το PSI+) αναμένεται να συνεχιστεί, με το ζητούμενο, όπως αναφέρουμε και στο αμιγώς τεχνικό κομμάτι, να είναι μια ισχυρή αντίδραση και επαναπροσέγγιση πολύ σημαντικών αντιστάσεων. Πέραν ενός γενικού σχολίου, δεν κρύβουμε ότι η πρόσφατη χρηματιστηριακή συμπεριφορά συγκεκριμένων μη – τραπεζικών μετοχών μας προβληματίζει, ενώ οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες, δεδομένου ότι οι εν λόγω μετοχές, μετά την πρόσφατη πτώση, έχουν έρθει σε οριακό τεχνικό επίπεδο, δοκιμάζοντας σημαντικές στηρίξεις και αυξάνοντας έτσι την ανησυχία για περαιτέρω επιδείνωση της εικόνας της αγοράς.


Το PSI+ και οι ξαφνικά αντικρουόμενες πληροφορίες ….. η αύξηση των κεφαλαίων του νέου πακέτου και οι χαρακτηριστικές δηλώσεις της Μέρκελ και της Λαγκάρντ….


Αν και ξαφνικό δε θα λέγαμε ότι αποτελεί έκπληξη το γεγονός της εμφάνισης δημοσιευμάτων που κάνουν λόγο για σημαντικά προβλήματα κατά τις διαπραγματεύσεις, με πιο χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Reuters. Συγκεκριμένα, τραπεζικές πηγές ανέφεραν στο Reuters πως οι διαβουλεύσεις δε βρίσκονται σε καλό σημείο, ενώ όπως τόνισαν μάλλον θα χρειαστεί αύξηση της συνεισφοράς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ανώνυμη πηγή: «Οι κυβερνήσεις εξετάζουν αύξηση του δικού τους μεριδίου». Επίσης, σε ερώτηση για το εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα χρειαστεί να συνεισφέρουν περισσότερα κεφάλαια για να καλυφθεί το κενό από χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή στο PSI, άλλη πηγή ανέφερε στο διεθνές πρακτορείο πως «τίποτε δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά όσο μεγαλύτερο είναι το κούρεμα, τόσο μικρότερη είναι η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή». Τέλος, άλλη πηγή την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters δήλωσε: «πορεία των διαβουλεύσεων είναι κακή». Πάντως σε αυτό το σημείο να αναφέρουμε και πάλι ότι οι πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, αφενός δεν επιβεβαιώνονται, αφετέρου αποδίδονται στη τελευταία φάση του «πολέμου» (διαπραγμάτευσης), όπου υπάρχει σίγουρα ένας «παζάρι» για τους τελικούς όρους της συμφωνίας, αν και θα επιμείνουμε ότι το κούρεμα θα ολοκληρωθεί σύντομα.


Σε αυτό το σημείο να κάνουμε δύο βασικές επισημάνσεις:


Πρώτον, ότι όπως όλα δείχνουν οι τελικοί όροι της ανταλλαγής και του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων θα κλείσουν σύμφωνα με τις αποφάσεις της συμφωνία της 26 Οκτωβρίου του 2011, για ένα κούρεμα (ονομαστικό 50%), αφού όπως είχαμε αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό η θεωρητική προσπάθεια της Τρόικας για αύξηση του κουρέματος ήταν περισσότερο μοχλός πίεσης για να αυξηθεί το ποσοστό συμμετοχή, το οποία αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 70 με 75%.


Δεύτερο και μάλλον το πιο σημαντικό θέμα στη παρούσα φάση και κατά τις επόμενες ημέρες θα είναι το ζήτημα της ενεργοποίησης των ειδικών ρητρών (CACs), έτσι ώστε να εξαναγκαστούν οι ιδιώτες επενδυτές που δε θα συμφωνήσουν στο PSI+, να δεχθούν τελικά και αυτοί το κούρεμα. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η ενεργοποίηση αυτών των ρητρών είναι πολύ πιθανόν τελικά να μην οδηγήσει στην ενεργοποίηση των CDS κάτι το οποίο έχει προκαλέσει την οργή συγκεκριμένων Funds.


Θετικές οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ και της Κ. Λαγκάρντ για τη χώρα μας….


Πραγματικά θετικές θα κρίναμε για τη χώρα μας τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ και της Α. Μέρκελ, δεδομένου ότι αποτελούν μια ένδειξη ότι αφενός δεν υπάρχει πιθανότητα στην παρούσα φάση (κάτι το οποίο έχουμε αναφέρει εδώ και αρκετό καιρό, τουλάχιστον όσο ενέχει συστημικό κίνδυνο) να φύγει η χώρα μας από το ευρώ, αφετέρου ότι οι ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει σύντομα να καταστήσουν την ελληνική κρίσιμη διαχειρίσιμη αφού η συνεχής ειδησεογραφία από τη χώρα μας τραυματίζει περαιτέρω την Ε.Ε. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ, μετά τη συνάντηση με τον Ρ. Πρόντι ότι η Ελλάδα θα είναι το πρώτο ζήτημα για την Ε.Ε. το 2012. Συγκεκριμένα, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι η βασική προτεραιότητα της ευρωζώνης για το 2012 θα είναι να διασφαλιστεί το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, καθώς και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων (PSI+). Χαρακτηριστικά η γερμανίδα Καγκελάριος δήλωσε: «Η πρώτη υποχρέωση της ευρωζώνης φέτος είναι να επιλυθεί το θέμα του δεύτερου δανειακού προγράμματος για την Ελλάδα και να οριστικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε στα διαρθρωτικά προβλήματα στην ευρωζώνη». Επίσης, η Μέρκελ δήλωσε ότι οι συνομιλίες με τις τράπεζες προωθούνται ώστε να υπάρξει μια λογική επίλυση του ελληνικού ζητήματος, και στη συνέχεια, όπως ανέφερε να επικεντρωθούμε στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη ως σύνολο.


Για τέλος αφήσαμε τις δηλώσεις της Κ. Λαγκάρντ, από τις οποίες φαίνεται, μια είδηση την οποία είχαμε «βγάλει» το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ότι εξετάζεται η αύξηση των κεφαλαίων του νέου πακέτου προς την Ελλάδα, κατά περίπου 15δις ευρώ, από τα 130δις στα 145 με 150δις ευρώ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κ. Λαγκάρντ πιέζει και θεωρεί ότι θα πρέπει να αυξηθεί κατά «ένα σημαντικό ποσό δεκάδων δισεκατομμυρίων» ευρώ η νέα βοήθεια (το Β΄ πακέτο τον 130δις ευρώ – αυτό είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου) προς την Ελλάδα. Επίσης, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η κ. Λαγκάρντ και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών πιστωτών στην βοήθεια προς την Ελλάδα, ακόμα και αν γίνουν κάποιες παραχωρήσεις. Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ φέρεται να δήλωσε: “Αυτό το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές”.


Να αναφέρουμε ότι ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν την Ελλάδα χωρίς φόβο», ενώ στον υπότιτλο σημειώνεται: «Ακόμη και το δεύτερο πακέτο των 130 δισ. δεν μπορεί να διασφαλίσει τη φερεγγυότητα της χώρας. Οι τράπεζες απορρίπτουν το «κούρεμα» του 50% και πιέζουν τα κράτη μέλη και το ΔΝΤ να βρουν περισσότερα χρήματα».


Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως απαιτείται εξτρά βοήθεια διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων, ενώ σχετικά με τις λεπτομέρειες οι κορυφαίοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες της ευρωζώνης θα συσκεφθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.


Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ και την Κ. Λαγκάρντ οι οποίες αναφέρθηκαν στην ελληνική κρίση χρέους, βάζοντας την ελληνική υπόθεση στην κορυφής των θεμάτων της Ε.Ε και δείχνοντας θα λέγαμε μια ξαφνική αγωνία για την αντιμετώπιση της ελληνικής υπόθεσης και της επίλυσης και μάλιστα σύντομα των ελληνικών προβλημάτων. Να αναφέρουμε επίσης, ότι τα βλέμματα κατά τη σημερινή ημέρα, θα είναι επίσης στραμμένα και στην ΕΚΤ, η οποία αν και αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1%, μετά τις πρόσφατες 2 μειώσεις κατά 0,25% έκαστη, εντούτοις ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δηλώσεις του προέδρου Μ. Ντράγκι. Μάλιστα, όπως θα αναφέρουμε αναλυτικά στο αυριανό μας σχόλιο πιστεύουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα και με φόντο τις επικείμενες πολύ μεγάλες εκδόσεις ομολόγων κυρίως στην περίπτωση της Ιταλίας (όπου η κατάσταση παραμένει οριακή, με τα spreads σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα) αναμένεται μια πραγματικά εντυπωσιακή κίνηση από την πλευρά της ΕΚΤ, η οποία όλα δείχνουν ότι έχει πάρει πλέον το πράσινο φως και από τη Γερμανία για να δράσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: