Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Αισιοδοξία Παπαδήμου – Νταλάρα για το PSI


Αισιοδοξία για ολοκλήρωση των διαδικασιών του PSI, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Λ. Παπαδήμου, με τον επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα.




Στο επίκεντρο, όπως αναμενόταν, βρέθηκε το κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων για το PSI όπου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται εντός των προσεχών ημερών να έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία.


Κατά τις ίδιες πληροροφίες, ο κ. Παπαδήμος μαζί με τον κ. Βενιζέλο αναμένεται και αύριο να έχουν δεύτερη συνάντηση με τον Τσαρλς Νταλάρα.


Πεπεισμένος ο Ευ. Βενιζέλος για ταχεία έκβαση στο PSI


Την πεποίθησή του ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI) θα έχει ταχεία και αίσια έκβαση, εξέφρασε χθες βράδυ, στη διάρκεια επίσημου κλειστού δείπνου, με την ευκαιρία της λήξης του 1ου «Greece-UAΕ Business Forum 2012», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Όπως επεσήμανε βράδυ ο κ.Βενιζέλος, «οι συζητήσεις μας με τον ιδιωτικό τομέα για το σχήμα του PSI είναι προωθημένες και σε πολύ καλό σημείο. Είμαστε έτοιμοι για την επόμενη συνάντηση, με τον φίλο μας τον κ. Τσαρλς Νταλάρα από το IIF. Θέλω να ελπίζω ότι με την στήριξη των θεσμικών μας εταίρων το σχήμα αυτό θα ολοκληρωθεί και θα επιβεβαιώνει τις βασικές παραμέτρους και τον θεμελιώδη στόχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου, για ένα μακροπρόθεσμα βιώσιμο χρέος που θα έχει μειωθεί κατά περίπου 100 δισ. ευρώ, ή περίπου 47 ποσοστιαίες μονάδες του ελληνικού ΑΕΠ και θα είναι απολύτως βιώσιμο μέχρι το 2020».


Πάντως, όπως πρόσθεσε, «θα ήμουν πολύ ευτυχέστερος ως υπουργός Οικονομικών, αν το ζήτημα της μείωσης του δημοσίου χρέους είχε αντιμετωπιστεί εξαρχής, στην πρώτη φάση δηλαδή της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας την Άνοιξη του 2010. Αλλά έστω και αργά, έστω και τώρα, μετά από την ενδιάμεση απόφαση της 21ης Ιουλίου και μετά από την οριστική απόφαση της 26ης Οκτωβρίου, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μπορούμε να προχωρήσουμε σε ένα σχήμα που διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους, το περιορίζει σε ένα βιώσιμο επίπεδο της τάξεως του 120% μέχρι το 2020 και αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την διπλή στήριξη και συμμετοχή τόσο του επίσημου τομέα όσο και του ιδιωτικού τομέα -αυτό είναι το περίφημο PSI, η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε εθελοντική βάση».


Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε επίσης στο ευρύτερο πλαίσιο της τρέχουσας κρίσης, λέγοντας ότι «στην πραγματικότητα εξελίσσεται πλέον ένας ασύμμετρος πόλεμος ανάμεσα στα κράτη, τους διεθνείς οργανισμούς, τις οργανωμένες θεσμικές οντότητες της αγοράς από την μια μεριά και τις κερδοσκοπικές εκφάνσεις της αγοράς από την άλλη μεριά. Για αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα η Ευρωζώνη, αναγκάζεται να επανέρχεται στα ίδια θέματα, να επιβεβαιώνει, να συμπληρώνει, να εξειδικεύει αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στο υψηλότερο δυνατό πολιτικό επίπεδο, αλλά τελικώς αξιολογούνται μέσα από την αντίδραση των αγορών. Και αυτό είναι λογικό γιατί υπάρχει μια διαρθωτική, πλέον, σχέση που βασίζεται στις υψηλές δανειακές ανάγκες των κρατών και στην συγκεκριμένη περίπτωση των κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Όταν για το 2012 οι δανειακές ανάγκες των κρατών-μελών της ευρωζώνης ξεπερνούν το 1,6 τρισ. ευρώ, είναι λογικό να υπάρχει αυτή η ασύμμετρη σχέση μεταξύ κρατών και αγορών».


Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν την Δευτέρα με τους θεσμικούς εταίρους της Ελλάδας για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ, ότι «η Ελλάδα τώρα έχει τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που τις επιτρέπουν να αποδείξει και την βούληση της και την ικανότητά της να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό και να μείνει πιστή στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Αυτό θα επηρεάσει το επιχειρηματικό περιβάλλον, μετατρέπει την Ελλάδα σε μια φιλοεπενδυτική χώρα, γιατί οι θεμελιώδεις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούμε αφορούν πρωτίστως το φορολογικό σύστημα και την δικαιοσύνη».


Όπως κατάστησε απολύτως σαφές, «θέλουμε η Ελλάδα να είναι ένα υποδειγματικό κράτος δικαίου, θέλουμε να λειτουργούν οι θεσμοί απονομής δικαιοσύνης, οι θεσμοί διαμεσολάβησης και διαιτησίας οι οποίες παρέχουν την αναγκαία ασφάλεια στην επιχειρηματική κοινότητα και τους επενδυτές -Έλληνες και ξένους. Θέλουμε να καταλήξουμε τις επόμενες εβδομάδες σε ένα νέο φορολογικό σύστημα, απλό, δίκαιο, σταθερό, εύληπτο, ανταγωνιστικό που διαμορφώνει τις προϋποθέσεις της ανάπτυξης, αλλά και της κοινωνικής συνοχής».


 
Σε καλό και δημιουργικό κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον επικεφαλής του IIF, Τσάρλς Νταλάρα, παρουσία του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: