Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Wall Street Journal: “Η Ελλάδα το πείραμα της Ευρώπης”

Εκτενή αναφορά και ανάλυση των παραμέτρων στην Ελλάδα, με καταγραφή των γεγονότων που προηγήθηκαν και ακολούθησαν τη συμφωνία εφαρμογής του δανειακού προγράμματος διάσωσης, κάνει η εφημερίδα «Wall Street Journal», σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, δίνοντας παράλληλα αρκετά εμπεριστατωμένα στοιχεία για όλο το φάσμα του «ελληνικού προβλήματος», αλλά και για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε από την Ευρώπη και ειδικότερα από τη Γερμανία.


Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στην αδυναμία των ελληνικών αρχών να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, τις θέσεις της κ. Μέρκελ, ότι η Ελλάδα ήταν το πείραμα για μια "πειθαρχημένη Ευρώπη" στο δημοσιονομικό τομέα. Ειδική αναφορά γίνεται στον κ. Παπανδρέου, ο οποίος σημείωσε ότι όταν ζήτησε από τη Μέρκελ ηπιότερα μέτρα το 2010, η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε ότι το πρόγραμμα βοήθειας έπρεπε να πονέσει, πως «θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως κανένας άλλος δεν θα θέλει αυτό».
Παράλληλα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η επιβολή βαθιάς λιτότητας σε μεμονωμένα κράτη μέλη (της ευρωζώνης) δεν θα σώσει το ευρώ και μπορεί να επιδεινώσει την κρίση. Τέλος, γίνονται αναφορές στο σκηνικό της πολιτικής ρευστότητας που έχει δημιουργηθεί μετά τις πρόσφατες εκλογές.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα μπορούσε να δημιουργήσει «μαζική φυγή» κεφαλαίων από την Πορτογαλία, την Ισπανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης, καταγράφοντας τις γενικότερες πιθανές επιπτώσεις στον τραπεζιτικό τομέα, θέτοντας σε κίνδυνο το ευρώ. Επίσης, αναφέρεται ότι ενώ όλοι υποστήριζαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομική λιτότητα, το ΔΝΤ υποστήριζε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις διαθρωτικές αλλαγές, ώστε να καταστεί εφικτή η σταδιακή μείωση των δαπανών για την προστασία της οικονομίας.
Συνήθως, το ΔΝΤ επιβάλλει λιτότητα και μια χώρα κάνει υποτίμηση του νομίσματός της, με την ελπίδα να γίνουν φθηνότερες οι εξαγωγές της, αλλά η Ελλάδα δεν έχει το δικό της νόμισμα, σημειώνεται χαρακτηριστικά, ενώ προβάλλεται ως παράδειγμα η περίπτωση της Αργεντινής.
Αναφορά γίνεται και στις θέσεις που είχε διατυπώσει ο τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν για τον τρόπο αντιμετώπισης του ελληνικού προβλήματος, οι οποίες ήταν αντίθετες με τις ευρωπαϊκές, παρουσιάζοντας μια σειρά από αλλαγές που προέβλεπε το σχέδιο διάσωσης, όπως την καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής και των προνομίων που είχαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Στο δημοσίευμα γίνονται αναφορές και στις προσπάθειες του τότε υπουργό Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος «βρέθηκε όλο και περισσότερο απομονωμένος στο γραφείο του», στις μαζικές αντιδράσεις που ακολούθησαν ενάντια στα μέτρα, στην όλο και αυξανόμενη διόγκωση της κρίσης με την αύξηση των ανέργων, στις καταγγελίες για τους «σκληρούς όρους διάσωσης» από τον Αντώνη Σαμαρά, στην πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για δημοψήφισμα, καθώς και στην ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος στην πρώτη εμφάνισή του, σε μια συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο, «χτύπησε λάθος».
Ακολούθως, προβάλλονται όλες οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που συνέβησαν στην Ελλάδα μέχρι το σημερινό αδιέξοδο, με το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, και με την επισήμανση ότι στις 6 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ είχαν χειρότερα αποτελέσματα απ' αυτά που τους έδιναν οι δημοσκοπήσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: