Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Άνευ ετέρου” καθόρισαν άμεσα ΑΟΖ για τα πετρέλαια δυτικά και νότια

Με βάση την αρχή της «μέσης γραμμής/γραμμής ίσης αποστάσεως» μεταξύ όλων των εδαφών των εμπλεκομένων χωρών καθορίστηκαν τα όρια της θαλάσσιας περιοχής του Ιονίου Πελάγους και της Νότιας Κρήτης, στην οποία θα πραγματοποιηθούν σεισμικές έρευνες για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου!


Τι σημαίνει αυτό; Ισχύει πρακτικά η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, αλλά παρακάμπτεται η προσδιορισμού της και ορίζεται η “μέση απόσταση από τα ελληνικά εδάφη”.


Όπου φυσικά “ελληνικά εδάφη είναι και η νησιωτικές περιοχές. Πρόκειται για “πρόβα Ανατολικής Μεσογείου”. Από την στγιμή που ισχύσει αυτό, “κλειδώνεται” ολόκληρη η έκταση μεταξύ Μεγίστης και Κρήτης, ενώ ανατολικά παραμένει ως ερώτημα η “μέση γραμμή” μεταξύ Μεγίστης και Κύπρου η οποία καλύπτεται φυσικά από την έννοια της ΑΟΖ.


Από  την περασμενη εβδομάδα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής η πρόσκληση για έρευνες υδρογονανθράκων η οποία μάλιστα συνοδεύεται από χάρτη, που περιλαμβάνει τη θαλάσσια περιοχή από βόρεια – βορειοδυτικά της Κέρκυρας, το Ιόνιο πέλαγος και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης, μέχρι τον Αγιο Νικόλαο



Στην περίπτωση της Κρήτης έχουμε με την μέθοδο της “μέσης γραμμής” λύση και του “γόρδιου δεσμού” της ΑΟΖ με την Λιβύη. Και θεωρούμε ότι αυτό γίνεται σε μία καλή συγκυρία δεδομένων των προβλημάτων της Λιβύης…


Την πρόσκληση υπογράφει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Μανιάτης (καλή δουλειά κάνει, σε όλα τα επίπεδα), ο οποίος εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει αναλάβει τη δημιουργία του εθνικού φορέα ερευνών για υδρογονάνθρακες και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος νομικού πλαισίου που επί χρόνια παρέμενε ανενεργό.


1. Η διαδικασία αφορά στην απόκτηση δεδομένων μη αποκλειστικού χαρακτήρα από διεθνείς γεωφυσικές εταιρείες, που αναλαμβάνουν το κόστος των ερευνών και την προώθηση αλλά και πώληση των δεδομένων αυτών στις διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες σχεδιάζουν να επενδύσουν σε έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων στις αναφερόμενες περιοχές.


2. Με τις έρευνες αυτές, οι ειδικοί διευκολύνονται στο να διερευνήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά ευρείες περιοχές, να αξιολογήσουν σε βάθος πετρελαϊκά συστήματα, να επιλέξουν νέους στόχους διάτρησης γεωτρήσεων αλλά και να απεικονίσουν και παρακολουθήσουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.


Mέσα στο 2012 ξεκινούν οι έρευνες για πετρέλαιο στις παραπάνω περιοχές.


Το Ελληνικό Δημόσιο δεν θα συμμετάσχει στις δαπάνες για τις σεισμικές έρευνες, θα έχει όμως συμμετοχή στα έσοδα από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαϊκές εταιρείες.


Ηδη, εταιρείες όπως η αμερικανική Noble Energy και η νορβηγική Statoil έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για έρευνες στην Ελλάδα, ενώ δεδομένο θεωρείται και το ενδιαφέρον της γαλλικής Total.


Οι αιτήσεις που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν σε διάστημα 90 ημερών από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσής τους. Η δημόσια διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 17 Ιουνίου 2011.


Ο χάρτης όπου απεικονίζεται η έκταση όπου θα πραγματοποιηθούν οι έρευνες με βάση την αρχή της μέσης απόστασης των εμπλεκομένων μερών


Ακολουθεί το αγγλικό κείμενο της προκήρυξης της ανακοίνωσης του διαγωνισμού

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Ελάχιστες απαιτούμενες παράμετροι λήψης δεδομένων

Streamer

Digital seismic streamer of 6000m or more of active length

Group interval 12.5 m

Recording

Record length more than 9.0 sec or at least 6sec bellow sea bottom

Sampling interval 2ms

Source array

A larger than 3000cu fully functioning tuned air gun array (preferably sleeve guns)

Multiplicity 120 fold or more

Processing sequence

A processing sequence should be applied, in accordance to the up to date standards of industry, including the following stages.

Multiple attenuation

Pre Stack Time migration

Pre Stack Depth Migration in mutual selected lines

Deliverables

At least the following datasets will be delivered

Raw field data / shot ordered at 2ms SEG-D

Processed source-receiver navigation UKOOA

Post stack navigation – bin centre UKOOA

Navigation merge at 2ms with P1/90 navigation SEG-Y

Post multiple attenuation CDP gathers SEG-Y

Pre-stack time migrated CDP gathers without NMO correction SEG-Y

Pre-stack time migrated CDP gathers with NMO correction SEG-Y

Raw Migration (PSTM) SEG-Y

Processed Migration (PSTM) SEG-Y

Demigrated (PSTM) raw stack SEG-Y

Demigrated (PSTM) final stack SEG-Y

Raw Migration (PSDM) SEG-Y

Processed Migration (PSDM) SEG-Y

Demigrated (PSDM) raw stack SEG-Y

Demigrated (PSDM) final stack SEG-Y

Migration and Stacking velocities ASCII

Raw field data to be delivered in the same media type as acquired.

Other digital data to be delivered in LTO3 or 3592 Cartridges or other media types to be mutually agreed.

Final interpretation report will be delivered both in hardcopy and in digital form.

Final interpretation project should be delivered, in LTO3 or 3592 cartridges or other media types to be mutually agreed, in Landmark format or Petrel format or other format mutually agreed. Additionally all horizons, grids, contours, fault segments and polygons, cultural data and other elements of the final interpretation project will be delivered in ASCII format.

Δεν υπάρχουν σχόλια: