Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Η Μέρκελ το παραδέχτηκε:"Σας βοηθάμε γιατί...μας συμφέρει".

Η Γερμανία δεν έχει άλλη επιλογή από το να βοηθήσει τις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση στα δημοσιονομικά τους, γιατί διαφορετικά θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η γερμανική οικονομική ανάκαμψη, προειδοποιεί σήμερα η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της.






Στο ερώτημα "η κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να απειλήσει τη γερμανική οικονομική ανάκαμψη;", απαντάει: "Αν δεν ενεργήσουμε όπως πρέπει, αυτό μπορεί να συμβεί, αλλά ακριβώς αυτό είναι που θέλουμε να αποφύγουμε".




"Και γι'αυτόν το λόγο λέμε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία μιας χώρας και ότι αντίθετα θα πρέπει από τη μία πλευρά να δούμε τί να κάνουμε για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των χωρών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, πώς να τους δώσουμε τη δυνατότητα να μειώσουν το χρέος τους, και από την άλλη πλευρά να δείξουμε αλληλεγγύη", προσθέτει η γερμανίδα καγκελάριος.




"Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα που θα θέσει εκ νέου σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάκαμψη και επομένως αυτήν της Γερμανίας", σημειώνει.




"Η χρεοκοπία της τράπεζας Lehman Brothers είχε ως συνέπεια σε μας (στη Γερμανία) μια πτώση σχεδόν 5% του ΑΕΠ", μια επανάληψη ενός τέτοιου σεναρίου θα πρέπει "οπωσδήποτε να αποφευχθεί", υπογραμμίζει επίσης.




Το ΑΕΠ της Γερμανίας μειώθηκε 4,7% το 2009.




Χθες, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξασφάλισε την υποστήριξη των γερμανών βουλευτών όσον αφορά μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, υποστηρίζοντας θερμά κατά την ομιλία του στην Μπούντεσταγκ τη "γερμανική ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη". "Εμείς είμαστε αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από το ευρώ", σημείωσε κυρίως ο Σόιμπλε, ζητώντας να υπάρξει αλληλεγγύη.




Συνηγορώντας προς αυτήν την κατεύθυνση, η Μέρκελ σημειώνει σήμερα ότι το ευρώ "έκανε πολύ καλό" στη Γερμανία και "γι'αυτόν το λόγο είναι καλό και δίκαιο να δεσμευτούμε για το ευρώ ως ένα ισχυρό νόμισμα".


Δεν υπάρχουν σχόλια: