Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Economist: Είναι οι Έλληνες Σκανδιναβοί ή Βαλκάνιοι;

Βόλτα στην Αθήνα κάνει ο Economist και διαπιστώνει τις συνέπειες της κρίσης. Κλειστά μαγαζιά και γεμάτες με κόσμο πλατείες που καταγγέλλει τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης κι αισθάνεται οργή απέναντι στην ΕΕ και το ΔΝΤ, φανερώνουν πως η Ελλάδα βρίσκεται «στο χείλος του γκρεμού» σημειώνει.


Τα μέτρα λιτότητας, αντί να θεραπεύουν, σκοτώνουν την οικονομία ωστόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να ξαναζωντανέψει, υποστηρίζει ο Economist. Διαβάστε πως….


Η Ελλάδα «είναι χρεοκοπημένη», αυτό όμως που είναι χειρότερο είναι ότι τα μέτρα λιτότητας και οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κ. Παπανδρέου δεν φαίνεται να βελτιώνουν την κατάσταση, παρατηρεί το δημοσίευμα.


«Οι αγορές ανησυχούν όλο και πιο πολύ για το ενδεχόμενο μίας ελληνικής χρεοκοπίας, ενώ για δεύτερη φορά σε ένα χρόνο ο κ. Παπανδρέου αναγκάζεται να ζητήσει από τους ευρωπαίους ηγέτες επείγουσα βοήθεια πολλών δις ευρώ, υποσχόμενος σε αντάλλαγμα ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις».


«Έχει η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της να συμπεριφερθεί με υπευθυνότητα ή μήπως το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων συντρίβει την οικονομία;» διερωτάται ο Economist.


«Παρά τις μεγάλες αυξήσεις στη φορολόγηση η Ελλάδα συγκέντρωσε το πρώτο τετράμηνο αυτού του χρόνου λιγότερα χρήματα από ότι στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι» παρατηρεί, συμπεραίνοντας ότι «αυτό αποτελεί απόδειξη ότι τα μέτρα λιτότητας – αντί να θεραπεύουν – σκοτώνουν την οικονομία».


Σύμφωνα και με το Economist «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αποφασιστικές και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν πολλά αλληλένδετα προβλήματα. Καταρχήν, ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να διασφαλίσει τη στήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων το οποίο έχει εκτροχιαστεί, με τμήμα του ΠΑΣΟΚ να μην είναι πρόθυμο να το στηρίξει, ενώ από την άλλη πλευρά η ΝΔ, αντιτίθεται στις εκκλήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ να στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, η Γερμανία διαφωνεί με την ΕΚΤ για τους όρους της νέας διάσωσης».


Ωστόσο αισιοδοξεί αφού εκτιμά πως «στο τέλος θα συμφωνηθεί μία διάσωση. Εάν τα ελληνικά κόμματα συμφωνούν σε ένα πράγμα αυτό είναι ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να βγει από το ευρώ, σημειώνει. Οι ηγέτες της ΕΕ είναι απίθανο να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει.


Εάν οι οικονομίες της ΕΕ είναι τόσο εύθραυστες που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μία χρεοκοπία, ενώ επίμονα ζητούν μία λύση και οι Ηνωμένες Πολιτείες».


Μάλιστα σύμφωνα με το Economist, «πολλοί Έλληνες που είναι υπέρ των μεταρρυθμίσεων βλέπουν την κρίση ως μία ευκαιρία να διορθωθούν τα πράγματα στη χώρα τους και επικαλούνται δημοσκοπήσεις στις οποίες φαίνεται ότι πολλοί Έλληνες τάσσονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, παρά τις φωνές που ακούγονται κατά καιρούς ότι ξεπουλιέται η χώρα».


Οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη υποστηρίζει το άρθρο είναι: «ένας άνευ προηγουμένου ζήλος από την πλευρά της ελεύθερης αγοράς, πάταξη της διαφθοράς, αντιμετώπιση των συνδικάτων και των διαδηλωτών, εξασφάλιση διακομματικής συναίνεσης για δημοσιονομική πειθαρχία».


Το καταληκτικό ερώτημα για τον Ecοnomist είναι το εξής: «Μπορούν εν τέλει οι Έλληνες να είναι περισσότερο Σκανδιναβοί παρά Βαλκάνιοι;» Έλα ντε…




http://diolkos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: