Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά

Νομίζω ότι ακόμα και ο …κ. Καρχιμάκης θα συμφωνούσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ που αρχίζει σήμερα είναι βαρύνουσας σημασίας.



Κατ’ αρχήν θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί, αλλά και να ενημερώσει για τις νέες γεωστρατηγικές συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή.



Αυτό είναι θετικό για τη χώρα.


Παράλληλα, όμως, ενισχύεται ουσιαστικά και το προσωπικό προφίλ του κ. Σαμαρά.


Κερδίζει πόντους με άλλα λόγια. Όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό μέτωπο.


Αυτό βελτιώνει τα λεγόμενα «πρωθυπουργικά χαρακτηριστικά», τα οποία συνήθως γέρνουν την πλάστιγγα στον νικητή.


Με τις εθνικές εκλογές να μην είναι πολύ μακριά τέτοιες κινήσεις εμπεδώνουν στην κοινή γνώμη την ηγετική εικόνα του κ. Σαμαρά.


Η επίσκεψη αυτή αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, λόγω του πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μασσαλία, όπου υιοθετήθηκαν οι θέσεις της Ν.Δ. για την ΑΟΖ.


Είχε προηγηθεί και η ομολογουμένως θετική παρουσία του κ. Δήμα, τόσο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, όσο και στο Συμβούλιο των Υπουργών του ΝΑΤΟ για το θέμα των Σκοπίων.


Η Ν.Δ. βελτιώνει την δική της διεθνή εικόνα και μαζί και της Ελλάδος.


Αυτές οι εξελίξεις, αναμφίβολα, διευκολύνθηκαν από τη απόφαση του κ. Σαμαρά να αποδεχθεί την κυβέρνηση Παπαδήμου.


Στο εξωτερικό πλέον ο Πρόεδρος της Ν.Δ. αντιμετωπίζεται μεν ως κυβερνητικός εταίρος (αυτό διευκολύνει πολύ τις διεθνείς επαφές του κ. Σαμαρά), αλλά και ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, τον οποίον θέλουν να γνωρίσουν για την επόμενη ημέρα.


Στο εξωτερικό η απόφαση του κ. Σαμαρά θεωρείται πράξη πολιτικής ευθύνης.


Αυτό δεν σημαίνει ό,τι η Ν.Δ, πρέπει να συναινέσει στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να παρατείνει τον βίο της κυβέρνησης Παπαδήμου. Γιατί το ΠΑΣΟΚ αναζητά τη σωτηρία και επιδιώκει τη λήθη. Οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες.


Όμως, όσο διαρκεί η κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Πρόεδρος της Ν.Δ. μπορεί να εκμεταλλευτεί το χρόνο για να βοηθήσει τις σχέσεις της χώρας μας στο εξωτερικό και παράλληλα να ενισχύσει την προσωπική του εικόνα ως επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδος.




Συνθήκες τις οποίες έχουμε, μετά από πολύ καιρό, τη δυνατότητα να επηρεάσουμε για να ενισχύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Σε μια κρίσιμη περίοδο μάλιστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: